Gehaktballen op Luikse Wijze

Gehaktballen op Luikse Wijze

Ingrediënten: 500 gram gehakt, 2 uien, 1 eidooier, 2 eetlepels peterselie, 4 eetlepels paneermeel, zout, peper, boter, 2 eetlepels azijn, 200 ml vleesfond, 3 eetlepels stroop, 2 eetlepels rozijnen, 2 eetlepels maïzena,

Verwarm de oven voor op 90 graden. Meng 500 gram gehakt met 1 fijngesnipperde ui, 1 eidooier, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 4 eetlepels paneermeel, zout en peper. Maak hiervan 3 of 4 gehaktballen. Leg de gehaktballen in een braadslee. Zet de braadslee ongeveer 1 1/2 uur in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 8 minuten de oven op 140 graden zodat de gehaktballen goed bruin worden.

Voor de Luikse saus bak je 1 fijngesnipperde ui in hete boter. Als de ui glazig is voeg je 2 eetlepels azijn toe. Bak al roerende even mee. Voeg vervolgens 200 ml vleesfond, 3 eetlepels stroop (bij voorkeur Luikse stroop) en 2 eetlepels rozijnen toe. Laat het een minuut of 10 pruttelen. Bind de saus met 2 eetlepels maïzena (aangemaakt met een beetje water). Serveer de gehaktballen met de Luikse saus, Vlaamse frieten en een gemengde salade. Eet smakelijk!


4 reacties op “Gehaktballen op Luikse Wijze

  1. Het was een aanrader het bakken van gehaktballen in de oven. De gehaktballen werden overal even bruin en waren goed gaar van binnen (en het waren flink grote gehaktballen). De saus was niet zurig. Het werd grotendeels gecompenseerd door de stroop. Als je niet aan Luikse stroop kan komen dan wordt ook aangeraden om appel- of perenstroop te gebruiken in plaats van gewone stroop.

    Gr. Anja

  2. Luikse siroop is geen stroop. Het is een dikke siroop gemaakt van in hoofdzaak peren en wat minder appel. Je kan de Luikse siroop in zo wat elke Belgische winkel vinden. Nederlandse “stroop” gebruiken zou ik echt wel afraden omdat het culinair gezien iets heel anders is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

basilicum basterdsuiker bloem bosui boter bouillon champignons chilisaus chocolade courgette doperwten eieren gehakt gemberpoeder ham kaas kaneel ketjap manis kipfilet knoflook kookroom melk mosterd mozzarella nootmuskaat ontbijtspek oregano paneermeel paprika pasta peterselie prei rijst rode ui rode wijn sambal schnitzel sla sojasaus sperziebonen spinazie suiker tijm tomaat tomatenketchup tomatenpuree ui Veenendaal witte wijn wortel