IKEA-style gehaktballetjes

IKEA-style gehaktballetjes

IKEA-style gehaktballetjes
Een paar weken geleden heeft IKEA het recept voor de beroemde IKEA gehaktballetjes gedeeld. Dit omdat we de IKEA-restaurants al weer een tijd dicht zitten vanwege de lockdown. Dat wilde ik ook proberen. Ik heb het recept niet helemaal gevolgd. Om zo maar te zeggen er ontbrak een schroefje. De balletjes waren desondanks wel goed gelukt en de saus smaakte echt naar de IKEA-saus.

Ingrediënten: 500 gram gehakt, 1 ei, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, paneermeel, zout, peper, knoflookpoeder, melk, 40 gram boter, 40 gram bloem, 150 ml runderbouillon (van half blokje), 150 ml groentebouillon (van half blokje), 150 ml kookroom, 1 theelepel Franse mosterd, 2 theelepels sojasaus,

Aantal gehaktballetjes: 16

Meng 500 gram gehakt met 1 geklutst ei, 1 fijngesnipperde ui, 1 fijngehakt teentje knoflook, paneermeel, zout, peper, knoflookpoeder en een scheutje melk. Maak er kleine gehaktballetjes van. Dek de gehaktballetjes af. Laat de gehaktballetjes ongeveer 2 uur rusten in de koelkast. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in hete boter. Laat vervolgens op laag vuur met regelmatig omdraaien de gehaktballetjes verder gaar worden. Maak ondertussen de saus.

Smelt 40 gram boter. Voeg 40 gram bloem toe. Bak kort mee. Voeg vervolgens geleidelijk 150 ml runderbouillon, 150 ml groentebouillon en 150 ml kookroom toe. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt. Breng vervolgens de saus verder op smaak met 1 theelepel Franse mosterd en 2 theelepels sojasaus. Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken.

Serveer de gehaktballetjes met de saus en friet. Om het af te maken kan je er ook nog vossenbessenjam bij serveren zoals IKEA het ook zou doen, maar dat is natuurlijk alleen bij IKEA te koop. Eet smakelijk!

0
(30 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top