Kerststol

Kerststol

Kerststol
Voor vanmiddag was er nog al wat regen verwacht. Perfect weer om weer eens een kerststol te maken. Zo gezegd zo gedaan.

Ingrediënten: 150 gram rozijnen, 100 gram krenten, 4 eetlepels lauwwarm water, 1 pak Koopmans witbroodmix, 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water, 25 gram roomboter, 300 gram amandelspijs, 1 ei,

Wel 150 gram rozijnen en 100 gram krenten in 4 eetlepels lauwwarm water voor een minuut of 10. Laat daarna goed uitlekken en dep eventueel droog.

Kneed in de keukenmachine met een deeghaak 1 pak witbrood mix (450 gram) met 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water en 25 gram in stukjes gesneden roomboter. Meng tot het deeg loslaat van de wand van de mengkom. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg vervolgens de krenten en rozijnen geleidelijk toe aan het deeg terwijl je het deeg met de hand kneed. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 20 x 30 centimeter. Meng 1 los geklopte eidooier door 300 gram amandelspijs. Rol van het amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 centimeter. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het amandelspijs. Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat (of een bakplaat bekleed met boter). Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het opnieuw rijzen op een warme plaats voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm ondertussen (na ongeveer een half uurtje rijzen) de oven voor op 190 graden (elektrische oven). Zet de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de kerststol in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat de kerststol op een rooster goed afkoelen. Smul ze!

0
(77 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top