Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek
Dinsdag is Michel jarig en hij wilde daarom spekkoek bakken. De vorige keer maakten we er twee. Alleen dat was natuurlijk zo op op zijn werk. Daarom maken we er deze keer drie! Zo kunnen we zelf ook weer even smullen van onze eigen spekkoek, want het was alweer te lang geleden dat we het hebben gebakken. Deze op de foto heeft trouwens het minste aantal lagen, de andere twee (die in een kleinere springvorm zaten) hadden er meer!

Ingrediƫnten: 23 eieren, 750 gram roomboter, 600 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 525 gram bloem, 2 theelepels zout, 14 1/2 theelepels kaneel, 6 theelepels anijspoeder, 4 1/2 theelepels kruidnagelpoeder, 4 1/2 theelepels nootmuskaat, 4 1/2 theelepels kardemom,

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van 3 springvormen (22 centimer doorsnede) met bakpapier. Vet de randen goed in. Zet alle ingrediƫnten alvast klaar. Zet 2 beslagkommen klaar. Zorg dat 1 beslagkom en je mixer-gardes vetvrij zijn.

Splits 23 eieren. Doe de eiwitten in de ene beslagkom en het eigeel in de andere beslagkom. Klop de eiwitten stijf. Zet dit even aan de kant. Doe bij de eigelen 750 gram roomboter, 600 gram witte basterdsuiker en 2 zakjes vanillesuiker. Mix dit op hoge snelheid tot een egaal beslag. Voeg 525 gram bloem en 2 theelepels zout toe. Mix goed door. Meng vervolgens met een spatel de eiwitten door het beslag. Verdeel het beslag over de twee beslagkommen. Voeg bij een deel van het beslag de specerijen (14 1/2 theelepels kaneel, 6 theelepels anijspoeder, 4 1/2 theelepels kruidnagelpoeder, 4 1/2 theelepels nootmuskaat en 4 1/2 theelepels kardemom) toe. Meng dit met een spatel tot je een egale kleur hebt.

Bakken van de spekkoek
Breng in een springvorm een dun laagje van het lichte beslag aan, smeer uit over de bodem. Zet springvorm 1 in de oven en smeer ondertussen, terwijl je wacht op springvorm nummer 1 die in de oven staat, een dun laagje licht beslag in springvorm nummer 2. Haal springvorm 1 uit de oven na 5 minuten en zet springvorm 2 in de oven. Doe dan een laagje in springvorm 3. Haal springvorm 2 uit de oven en zet springvorm 3 er in. Smeer over het lichte beslag in springvorm 1 een laagje donker beslag. Wissel na 5 minuten de springvormen weer en doe het zelfde in springvorm 2 en daarna met springvorm 3. Doe dit zo voort laagje na laagje. Als je ongeveer op de helft van je beslag bent zet je de springvormen lager in de oven. Wissel af tot het beslag op is. Laat de spekkoek afkoelen in de vorm. Maak de rand los met een mesje en verwijder de rand. Snijd de spekkoek in puntjes. Smul ze!

0
(130 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top