Nasi Goreng met Ossenhaas Saté en Sambal Boontjes

Nasi Goreng met Ossenhaas Saté en Sambal Boontjes

Nasi Goreng met Ossenhaas Saté en Sambal Boontjes

Even Indisch koken… nou vergeet dat maar, daar moet je echt de tijd voor nemen. Begin met de Ossenhaas Saté (die had ik overigens gemaakt met het laatste stukje ossenhaas van de AH Kerstspecials en de Nasi Goreng Djawa zeker een avond van te voren!

Nasi Goreng Djawa
Ingrediënten: rijst, 400 gram hacheevlees, zout, peper, 1 ui, 1 theelepel sambal, 2 eetlepels gezeefde tomaat, water, 6 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 2 theelepels sambal, 1 theelepel trassi, 125 gram dobbelsteentjes ontbijtspek, 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel basterdsuiker,

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat het helemaal afkoelen en bak het de volgende ochtend in een wok met hete olie nog kort aan. Zet apart.

Bestrooi 400 gram hacheevlees met zout en peper. Bak in een hete wok 1 in ringen gesneden ui met 2 theelepels sambal tot de ui glazig is. Voeg 2 eetlepels gezeefde tomaat toe en bak kort mee. Voeg vervolgens het vlees toe en bak tot het vlees bruin is. Voeg vervolgens een beetje water toe en laat het in een stoofpan een uur of 3 zachtjes sudderen. Laat het vlees ook weer afkoelen (doe dit dus ook een avond van te voren).

Maak een boemboe van 6 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 2 theelepels sambal en 1 theelepel trassi in een keukenmachine. Bak 125 gram dobbelsteentjes ontbijtspek bijna knapperig in een hete wok. Voeg de boemboe toe en bak een paar minuten mee. Voeg vervolgens 2 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel basterdsuiker toe. Roer even door. Voeg vervolgens het hacheevlees toe. Zet het vuur hoger en voeg vervolgens de rijst toe. Bak tot het goed warm is.

Ossenhaas Saté
Ingrediënten: 1 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel laos, 1/2 theelepel koenjit, 1/2 theelepel zout, peper, 2 theelepels sambal, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel basterdsuiker, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 5 eetlepels ketjap manis, 500 gram ossenhaas,

Maak in een blender een boemboe van 1 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel laos, 1/2 theelepel koenjit, 1/2 theelepel zout, peper, 2 theelepels sambal, 1 theelepel citroensap en 1 theelepel basterdsuiker.

Bak in hete olie 1 grof gesneden ui met 4 in tweeën gesneden teentjes knoflook (de ui en knoflook moet je er later uithalen). Bak tot de ui zacht is. Voeg de boemboe toe en bak kort mee. Voeg vervolgens 5 eetlepels ketjap manis toe en warm het geheel goed door. Laat vervolgens de marinade afkoelen. Meng 500 gram in blokjes gesneden met de marinade. Laat zeker een nachtje marineren.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en schuif dit onder in de oven (om het vocht op te vangen). Rijg het satévlees aan satéprikkers. Leg het vlees op een rooster. Zet de sateetjes in de voorverwarmde oven. Bak 5 minuten aan één kant, draai om en bak nog eens 5 minuten aan de andere kant.

Sambal Boontjes
Ingrediënten: 400 gram sperzieboontjes, 60 gram santen, 300 ml kokend water, 1 ui, 1 theelepel trassi, knoflook, 1 1/2 theelepel laos, 1/2 theelepel tamarinde, 2 theelepels sambal, serehpoeder, 1 vleestomaat, 1/2 eetlepel basterdsuiker

Kook 400 gram sperzieboontjes beetgaar in kokend water. Giet af en zet apart. Los 60 gram santen (zo’n kokosblok) op in 300 ml kokend water.

Bak 1 gesnipperde ui met 1 theelepel trassi tot de ui glazig is. Voeg 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 1/2 theelepel laos, een beetje zout, 1/2 theelepel tamarinde, 2 theelepels sambal en een beetje serehpoeder toe. Voeg de sperzieboontjes toe en roer even om. Voeg vervolgens 1 ontvelde en in kleine blokjes gesneden vleestomaat toe. Roerbak tot de tomaatblokjes helemaal zacht zijn geworden. Voeg daarna de opgeloste santen en 1/2 eetlepel basterdsuiker toe. Laat het zachtjes koken zodat de saus iets indikt.

Eet smakelijk!

0
(286 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top