Spekkoek

Spekkoek

spekkoek

Het lijkt wel een Indisch weekend zo op Brutsellog met de pastel goreng, nu de spekkoek en vanavond de Indische hachee. Michel had dit beloofd aan zijn collega’s en nu hij bijna jarig is moest er toch gebakken worden. Michel heeft in ieder geval veel geduld en heeft de spekkoek dan ook laagje voor laagje gebakken. Het kost wel tijd, maar zo op een zondagmiddag ging dat prima. Anijspoeder ben ik in Nederland nog niet vaak in een supermarkt tegenkomen, in de toko kan je het vast wel krijgen. Zelf kocht ik de anijspoeder in een Duitse supermarkt. (De theelepels in dit recept zijn afgestreken theelepels). Spekkoek kan je goed in de vriezer bewaren!

Ingrediënten: 15 eieren, 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker, 1 vanillestokje, 350 gram bloem, 1 theelepel zout, 9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat, 3 theelepels kardemom,

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van 2 springvormen (22 centimer doorsnede) met bakpapier. Vet de randen goed in. Zet alle ingrediënten alvast klaar. Zet 2 beslagkommen klaar. Zorg dat 1 beslagkom en je mixer-gardes vetvrij zijn.

spekkoek veel eieren
spekkoek licht en donkerbeslag

Splits 15 eieren. Doe de eiwitten in de eerste beslagkom en het eigeel in de andere beslagkom. Klop de eiwitten stijf. Zet dit even aan de kant. Doe bij de eigelen 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker en het schraapsel van 1 vanillestokje. Mix dit op hoge snelheid tot een egaal beslag. Voeg 350 gram bloem en 1 theelepel zout toe. Mix goed door. Meng vervolgens met een spatel de eiwitten door het beslag. Verdeel het beslag over de twee beslagkommen. Voeg bij een deel van het beslag de specerijen (9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat en 3 theelepels kardemom) toe. Meng dit met een spatel tot je een egale kleur hebt.

spekkoek dun laagje smeren
spekkoek ene springvorm er in andere er uit en weer smeren

Bakken van de spekkoek
Breng in een springvorm een dun laagje van het lichte beslag aan, smeer uit over de bodem. Zet springvorm 1 in de oven en smeer ondertussen, terwijl je wacht op springvorm nummer 1 die in de oven staat, een dun laagje licht beslag in springvorm nummer 2. Haal springvorm 1 uit de oven na 5 minuten en zet springvorm 2 in de oven. Smeer over het lichte beslag in springvorm 1 een laagje donker beslag. Wissel na 5 minuten de springvormen weer en doe het zelfde in springvorm 2. Doe dit zo voort laagje na laagje. Als je ongeveer op de helft van je beslag bent zet je de springvormen lager in de oven. Wissel af tot het beslag op is. Laat de spekkoek afkoelen in de vorm. Maak de rand los met een mesje en verwijder de rand. Snijd de spekkoek in puntjes. Smul ze!

0
(280 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top