Kerststol

Kerststol

Kerststol

Het hoort er wel bij hè, kerststol met de feestdagen. Al een paar keer heb ik het eerder gemaakt en elke keer toch weer gelukt. Normaal maakt Michel namelijk elk weekend vers brood in de broodbakmachine. In ieder geval hebben we nu voor ‘s ochtends lekker een plakje kerststol op de ontbijttafel staan.

Ingrediënten: 250 gram rozijnen, 100 gram krenten, 4 eetlepels lauwwarm water, 1 pak Koopmans witbroodmix, 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 zakje sinaasappelsuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water, 25 gram roomboter, 300 gram amandelspijs, 1 ei, gesmolten boter, poedersuiker,

Wel 250 gram rozijnen en 100 gram krenten in 4 eetlepels lauwwarm water.

Kneed in de keukenmachine met een deeghaak 1 pak witbrood mix (450 gram) met 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 zakje sinaasappelsuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water en 25 gram in stukjes gesneden roomboter. Meng tot het deeg loslaat van de wand van de mengkom. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg vervolgens de krenten en rozijnen geleidelijk toe aan het deeg terwijl je het deeg met de hand kneed. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 20 x 30 centimeter. Meng 1 los geklopte eidooier door 300 gram amandelspijs. Rol van het amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 centimeter. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het amandelspijs. Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat (of een bakplaat bekleed met boter). Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het opnieuw rijzen op een warme plaats voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm ondertussen (na ongeveer een half uurtje rijzen) de oven voor op 200 graden (elektrische oven). Zet de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de kerststol in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat de kerststol op een rooster afkoelen. Bestrijk eventueel met gesmolten boter. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker om het echt feestelijk te maken. Smul ze!

0
(29 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

2 thoughts on “Kerststol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top