Spekkoek

Spekkoek

spekkoek

Spekkoek hebben Michel en ik al vaker gemaakt, lekker op een zondagmiddag in de keuken staan mengen en mixen met kruiden en daarna laagje voor laagje de cake opbouwen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Tip: gebruik, als je oven groot genoeg is, twee springvormen, gaat dan een stukje sneller! Anijspoeder heb ik overigens in Nederland niet in de supermarkt gevonden, in de toko kan je het vast wel krijgen. Zelf kocht ik de anijspoeder in een Duitse supermarkt. (De theelepels in dit recept zijn afgestreken theelepels). Spekkoek kan je trouwens goed in de vriezer bewaren!

Ingrediënten: 15 eieren, 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 350 gram bloem, 1 theelepel zout, 9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat, 3 theelepels kardemom,

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van 2 springvormen met bakpapier. Vet de randen goed in. Zet alle ingrediënten alvast klaar. Zet 2 beslagkommen klaar. Zorg dat 1 beslagkom en je mixer-gardes vetvrij zijn.

De kruiden spekkoek

Bereiding beslag
Splits 15 eieren. Doe de eiwitten in de eerste beslagkom en het eigeel in de andere beslagkom. Klop de eiwitten stijf. Zet dit even aan de kant. Doe bij de eigelen 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker en 2 zakjes vanille suiker. Mix dit op hoge snelheid tot een egaal beslag. Voeg 350 gram bloem en 1 theelepel zout toe. Mix goed door. Meng vervolgens met een spatel de eiwitten door het beslag. Verdeel het beslag over de twee beslagkommen. Voeg bij een deel van het beslag de specerijen (9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat en 3 theelepels kardemom) toe. Meng dit met een spatel tot je een egale kleur hebt.

het beslag spekkoek

Bakken van de spekkoek
Breng in beide springvormen een dun laagje van het lichte beslag aan, smeer uit over de bodem Zet de springvormen in de oven en bak het laagje in ongeveer 4 minuten gaar (kan langer zijn, maar ook korter, dat hangt van je oven af). Na het eerste laagje kan je de oven terugzetten naar 160 graden. Haal als het laagje gaar is de springvormen uit de oven en breng het volgende laagje aan, het donkere beslag, zet terug in de oven en bak gaar in ongeveer 4 minuten. Wissel zo steeds af qua beslag tot je beslag op is. Laat de spekkoek afkoelen in de vorm. Maak de rand los met een mes en verwijder de rand. Snij de spekkoek in puntjes. Smul ze!

laagje voor laagje spekkoek

0
(108 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

8 thoughts on “Spekkoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top