Gehaktballetjes IKEA style

Gehaktballetjes IKEA style

Gehaktballetjes IKEA style

Het is al weer even geleden dat ik bij IKEA ben geweest en nog langer geleden dat ik de Zweedse gehaktballetjes met Roomsaus en Cranberry saus heb gegeten. Tijd om het eens zelf te maken, zonder handleiding met plaatjes en gelukkig geen ingrediënt over gehouden! De cranberry- en room- saus zijn overigens voldoende voor nog meer gehaktballetjes dan de 14 die ik gemaakt heb!

Gehaktballetjes
Ingrediënten: 300 gram rundergehakt, zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat, kardemom,

Aantal gehaktballetjes: 14

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng 300 gram rundergehakt met zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat en kardemom (de hoeveelheden hiervan kan je het beste zelf inschatten, want iedereen heeft net een andere smaak, ik deed er ongeveer 1/2 theelepel van elk in). Draai van het gehakt kleine gehaktballetjes. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in hete boter. Doe de gehaktballetjes in een ovenschaal en gaar nog even door in de voorverwarmde oven.

Cranberry Saus
Ingrediënten: 1 ui, 250 gram gedroogde cranberry’s, 2 eetlepels donkere basterdsuiker, klein scheutje citroensap, 150 ml water, peterselie,

Bak in hete boter 1 fijngesnipperde ui tot het glazig is. Voeg 250 gram gedroogde cranberry’s toe en warm even mee. Voeg vervolgens 2 eetlepels donkere basterdsuiker, een klein scheutje citroensap, 150 ml water en wat fijngehakte peterselie toe. Warm even goed door. Pureer met de staafmixer tot een saus. Doe er eventueel wat meer water bij als je de saus te dik vindt.

Roomsaus
Ingrediënten: 400 ml bouillon, 200 ml kookroom, 1/2 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel maïzena, beetje water,

Breng de bouillon aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus een beetje (naar eigen voorkeur) indikken. Wanneer de saus te dun is, kan je dit oplossen door een papje van 1 eetlepel maïzena en een beetje water. Voeg dit toe aan de saus. Blijf goed roeren zodat er geen klonten ontstaan.

Serveer de gehaktballetjes met de cranberry saus en roomsaus. Eet smakelijk!

0
(296 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)
Fediverse : @anja@www.brutsellog.nl | BlueSky : @brutsellog.nl | Flipboard : https://flip.it/8caSV5

2 thoughts on “Gehaktballetjes IKEA style

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top