Paasstol / Kerststol

Paasstol /Kerststol
Zo op de valreep, op stille zaterdag (zo noemen ze dat toch?), een krentenbrood gemaakt. In deze periode wordt het ook wel Paasstol genoemd, terwijl het rond de kerstdagen kerststol heet. Ik heb het deze keer een klein beetje anders gemaakt. Minder rozijnen en krenten, geen sinaasappelrasp, maar hopelijk is deze paasstol net zo lekker als de kerststol met de kerstdagen was.

Ingrediënten: 100 gram rozijnen, 175 gram krenten, 4 eetlepels lauwwarm water, 1 theelepel Dr. Oetker rumaroma, 1 pak Koopmans witbroodmix, 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water, 25 gram roomboter, 300 gram amandelspijs, 1 eidooier, gesmolten boter, poedersuiker,

Wel 100 gram rozijnen en 175 gram krenten in 4 eetlepels lauwwarm water en 1 theelepel rumaroma. Kneed in de keukenmachine met een deeghaak 1 pak witbrood mix (450 gram) met 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water en 25 gram in stukjes gesneden roomboter. Meng tot het deeg loslaat van de wand van de mengkom. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg vervolgens de krenten en rozijnen geleidelijk toe aan het deeg terwijl je het met de hand kneed op een bebloemde werkplek. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 20 x 30 centimeter. Leg het deeg op een ingevette bakplaat.

Meng 1 los geklopte eidooier door 300 gram amandelspijs. Rol van het amandelspijs een rolletje van ongeveer dan 30 centimeter. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het amandelspijs. Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het opnieuw rijzen op een warme plaats voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (elektrische oven). Zet een ovenschaaltje met water onderin de oven. Zet de bakplaat met het brood iets onder het midden van de oven. Bak de paasstol in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat de paasstol op een rooster afkoelen. Bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Smul ze!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

basilicum basterdsuiker bloem bosui boter bouillon champignons chilisaus chocolade courgette doperwten eieren gehakt gemberpoeder ham kaas kaneel ketjap manis kipfilet knoflook kookroom melk mosterd mozzarella nootmuskaat ontbijtspek oregano paneermeel paprika pasta peterselie prei rijst rode ui rode wijn sambal schnitzel sla sojasaus sperziebonen spinazie suiker tijm tomaat tomatenketchup tomatenpuree ui Veenendaal witte wijn wortel