Kerststol / Paasstol

Kerststol of Paasstol
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een kerststol en een paasstol? Beide is het toch een krenten/rozijnenbrood met amandelspijs? In ieder geval is het voor beide een traditie om het tijdens de feestdagen te eten. Zo net voor de feestdagen heb ik dit brood gebakken, gewoon met een pak witbrood mix van Koopmans om het wat makkelijker te houden en om uit te proberen of ik wel een beetje kan broodbakken.

Ingrediƫnten: 200 gram rozijnen, 200 gram krenten, 4 eetlepels lauwwarm water, 1 theelepel Dr. Oetker rumaroma, 1 pak Koopmans witbroodmix, 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 1 theelepel sinaasappelrasp, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water, 25 gram roomboter, 300 gram amandelspijs, 1 ei, gesmolten boter, poedersuiker,

Wel 200 gram rozijnen en 200 gram krenten in 4 eetlepels lauwwarm water en 1 theelepel rumaroma.

Kneed in de keukenmachine met een deeghaak 1 pak witbrood mix (450 gram) met 2 zakjes vanillesuiker, 1/2 theelepel kaneel, 1/2 theelepel speculaaskruiden, 1 theelepel sinaasappelrasp, 150 ml lauwwarme melk, 125 ml lauwwarm water en 25 gram in stukjes gesneden roomboter. Meng tot het deeg loslaat van de wand van de mengkom. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg vervolgens de krenten en rozijnen geleidelijk toe aan het deeg terwijl je het kneed. Rol het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 20 x 30 centimeter. Leg het deeg op een ingevette bakplaat.

Meng 1 los geklopte eidooier door 300 gram amandelspijs. Rol van het amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 centimeter. Leg het amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het amandelspijs. Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het opnieuw rijzen op een warme plaats voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (elektrische oven). Bestrijk het deeg voor het bakken met een beetje water. Zet de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de kerststol in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat de kerststol op een rooster afkoelen. Bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Smul ze!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

appel appels appelstroop azijn bakpoeder balsamico azijn basilicum basterdsuiker bieslook bladerdeeg bleekselderij bloem bloemkool bosui boter bouillon broccoli cacaopoeder cashewnoten champignons cherrytomaat chilisaus chocolade chorizo citroensap courgette creme fraiche doperwten eieren gehakt gemberpoeder gezeefde tomaat ham hamlap honing kaas kaneel kapucijners kastanjechampignons kerriepoeder ketjap manis ketoembar kipfilet kippenbouillon knoflook kokosmelk komijnpoeder kookroom koriander kruidnagelpoeder laurier maizena melk mosterd mozzarella noodles nootmuskaat ontbijtspek oregano paneermeel paprika paprikapoeder pasta pesto peterselie peultjes pindakaas prei rauwe ham rijst rode ui rode wijn roomboter rozemarijn rozijnen rundvlees salami salie sambal schnitzel sjalotje sla slagroom sojasaus sperziebonen spinazie suiker tauge tijm tomaat tomatenketchup tomatenpuree ui vanillesuiker Veenendaal witte wijn wortel wraps zelfrijzend bakmeel zongedroogde tomaat



Moederdag 2014