Zeeuwse Bolussen

Zeeuwse Bolussen
Ingrediënten: 300 ml lauwwarm water, 50 gram boter, 500 gram witte broodmix, 250 gram donkere basterdsuiker,1 eetlepel kaneel, citroensap,

Doe een klein beetje lauwwarm water in een kleine kom en los hier 50 gram boter in op. Het wordt een smeuïge massa. Doe in een grote kom 500 gram witte broodmix en kneed hierdoor de boter en 300 ml lauwwarm water. Maak er een soepel deeg van. Laat dit deeg 10 minuten rijzen op een warme plaats. Maak ondertussen het suikermengsel. Meng 250 gram donkere basterdsuiker met 1 eetlepel kaneel en een theelepel citroensap. Als het deeg 10 minuten heeft gerezen dan maak je er 12 kleine bollen van en die leg je op een ingevette bakplaat. Laat dit onder een theedoek op een warme plaats 30 minuten rijzen. Na die tijd maak je van de bolletjes lange slierten en rol je het door het suikermengsel, knoop de deegsliert tot een ‘bolus’. Leg het weer terug op de bakplaat en laat het weer 30 minuten rijzen en na die tijd mag het dan eindelijk in de oven. Je doet het ongeveer 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. De Zeeuwse Bolussen zijn warm het lekkerst… heb je teveel dan kun je ze nog goed in de diepvries bewaren, even opwarmen in de oven en je hebt weer heerlijk verse zoete broodjes!

This recipe is also available in english!


0 reacties op “Zeeuwse Bolussen

 1. Bedankt voor het recept van de bolussen.
  Ze zijn goed gelukt, met 10 minuten afbakken. De eerste lichting zat 15 min. in de oven, maar die zijn wat harder uitgevallen dan de anderen.
  Wel hadden we erg veel suiker over van het mengsel…
  maar ze smaakten prima!

  Hartelijke groet,
  en namens de bezoekers bedankt!!

 2. Eindelijk een goed recept voor de zeeuwse bolussen. Het is heel lang geleden dat ik zo’n lekkere bolussen heb geproefd.
  Mijn complimenten en ook die van mijn gezin.
  Ik zat met de baktijd tussen de 10 en 15 minuten in en ik had geen suiker over.

  hartelijk bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

appel appels appelstroop azijn bakpoeder balsamico azijn basilicum basterdsuiker bieslook bladerdeeg bleekselderij bloem bloemkool bosui boter bouillon broccoli cacaopoeder cashewnoten champignons cherrytomaat chilisaus chocolade chorizo citroensap courgette creme fraiche doperwten eieren gehakt gemberpoeder gezeefde tomaat ham hamlap honing kaas kaneel kapucijners kastanjechampignons kerriepoeder ketjap manis ketoembar kipfilet kippenbouillon knoflook kokosmelk komijnpoeder kookroom koriander kruidnagelpoeder laurier maizena melk mosterd mozzarella noodles nootmuskaat ontbijtspek oregano paneermeel paprika paprikapoeder pasta pesto peterselie peultjes prei rauwe ham rijst rode ui rode wijn roomboter rozemarijn rozijnen rundvlees salami salie sambal schnitzel sjalotje sla slagroom sojasaus sperziebonen spinazie suiker tauge tijm tomaat tomatenketchup tomatenpuree ui vanillesuiker Veenendaal witte wijn wortel wraps zelfrijzend bakmeel zoete chilisaus zongedroogde tomaat